Mellanakten inte klar kort före sändningen: ”Jag är nervös”

Uppdaterad
Publicerad

Det har aldrig hänt tidigare. Men när Melodifestivalen visas på lördagskvällen så är det för första gången utan att produktionen har kunnat repa hela programmet. En förinspelad mellanakt har dragit ut på tiden – och när SVT Nyheter träffar projektledaren bara två timmar före sändningen så är det fortfarande inte klart.

– Jag är nervös, säger projektledaren Anette Brattström.

Både under fredagens och lördagens genrep av Melodifestivalen blev det svart i tv-rutan under fyra minuter. Där skulle den förinspelade mellanakten ligga.

Den spelades in på fredagsförmiddagen och förväntades vara klar till lördagens genrep. Men det var den inte. Och när SVT Nyheter träffar Melodifestivalens projektledare Anette Brattström vid 18-tiden på lördagskvällen är det fortfarande inte klart.

Melodifestivalen 2021

Jag är nervös! Vi har aldrig tidigare gått ut i direktsändning utan att ha sett hela programmet själva och fått repetera det i sin helhet, säger hon.

”Kommer vara personflygning”

Samtidigt som mellanakten färdigställs så har skaparna Michael Mårtensson och Anna Granath fullt upp med repetitioner och manusgenomgångar med programledarna. Och helt klart kommer det inte vara förrän också de har tittat på det och godkänt slutreslutatet.

– Det gör de just nu, så jag hoppas att de är nöjda och att vi kan vara trygga med att det finns klart för sändning snart, säger Anette Brattström.

Men när vi pratar nu så är det bara två timmar kvar, hinner ni?

– I tv-tid kan det vara lång tid. Men det känns lite pirrigt faktiskt särskilt vill man ha sett helheten av programmet innan. Men det är värt att vänta på tror jag.

Vad ska vi få se som är så svårt att göra?

– Det tittarna kan förvänta sig är en blandning av lite allvar men också en god portion humor. Det kommer vara specialeffekter, det kommer finnas eld, det kommer vara personflygning och det kommer vara sång och dans.

Hade ni inte förväntat er att det skulle ta så här lång tid?

– Jo, men förhoppningen var att vi skulle kunna ägna tid åt ihopsättandet av det lite tidigare i processen så att vi faktiskt skulle få tid att repa med det under genrepet i dag. Det är så i direktsändningar, det går inte alltid som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet