Phil Anselmo på scen med Down på Roskildefestivalen 2009. Foto: Pontus Lundahl/TT

Pantera petas från flera festivaler efter anklagelser om rasism

Publicerad

Det amerikanska metalbandet Pantera stoppas från att de spela på de tyska festivalerna Rock am Ring och Rock im Park på grund av sångaren Phil Anselmos tidigare uttalande.

Pantera slog igenom stort i början av 90-talet och de två spelningarna skulle ha varit en del av bandets första stora turné på 22 år. De avlidna medlemmarna Vinnie Paul och ”Dimebag” Darrell Abbot ersätts av Zakk Wylde (gitarrist i Black Label Society och Ozzy Osbourne) och Charlie Benante (trummis i Anthrax).

I ett inlägg på Twitter meddelade festivalarrangörerna att bandet inte kommer att uppträda på festivalerna. Enligt hårdrockssajten Blabbermouth har beslutet tagits efter intensiva diskussioner med artister, partners och fans.

Den främsta anledningen till kritiken mot festivalens bokning av Pantera handlar om att Phil Anselmo ska ha gjort en nazisthälsning vid ett hyllningsevenemang för den bortgångna kollegan ”Dimebag” Darrell Abbot 2016. Han föreföll också säga ”white power” när han gjorde gesten.

”Ett dåligt skämt”

Anselmo har själv tidigare kommenterat händelsen i hårdrockstidningen Kerrang!.

– Jag tycker det är löjligt. Jag drog ett dåligt skämt och ”boom!” – plötsligt är det som att jag bokstavligen är Hitler. Det är jag inte, sade han då.

Även Panteras spelning i Wien som var planerad till den 31 maj har ställts in, men bandets turnéschema innehåller fortfarande ett stort antal spelningar, bland annat på Sweden Rock i juni.

På Rock am Ring och Rock im Park blir det Foo Fighters som ersätter Pantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.