Foto: TT

Parad för Conchita Wurst förbjuds

Publicerad

Ryska myndigheter har stoppat en gayparad som skulle hållas för att hylla Eurovision-vinnaren. ”Kan provocera konfrontation” mellan homosexuella och deras moståndare är ett skäl.

Myndigheter i Moskva har avslagit en ansökan om att hålla en gayparad för att hylla Conchita Wurst, vinnaren av årets Eurovision song contest (ESC).

Alexei Maiorov, chef för Moskvas säkerhetsdepartement, säger till nyhetsbyrån AP att det finns en risk att paraden kan provocera fram konfrontation mellan homosexuella och deras motståndare.

Även om homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland 1990 så finns det lagar som förbjuder spridning av ”homosexuell propaganda” till minderåriga. Något som är skäl till att gayparaden för Conchita inte får hållas.

Rysk politiker vill lämna Eurovision

Conchita Wurst har skapat en hel del kontrovers i Ryssland sedan det blev klart att dragshowartisten skulle framföra Österrikes bidrag i ESC. Bland annat startades en protestlista i Ryssland för att förbjuda Conchita Wursts medverkan i tävlingen.

I veckan gick även Valeri Rasjkin, vice ordförande för det kommunistiska partiet ut och deklarerade att Ryssland bör lämna ESC.

– Resultatet i årets Eurovisionstävling var den sista droppen. Vi måste lämna den här tävlingen. Vi kan inte tolerera den här gränslösa galenskapen, framförde Valeri Rasjkin i ryska duman i tisdags. Det rapporterar Dagens nyheter.

Rasjkin föreslår istället att Ryssland och länder som tillhört forna Sovjetunionen ska skapa en egen sångtävling under namnet ”Voice of Eurasia”. Ett förslag som redan Vitryssland nappat på.

– Conchita Wursts Eurovisionsseger symboliserar en fullständig kollaps av EU:s moraliska värden. Vi behöver inte Europa! sade en vitrysk kommitté i ett uttalande, enligt Dagens nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.