Bild från musikvideo som handlar om en indisk man som söker en kvinna från Kashmir att gifta sig med. Foto: Skärmdump YouTube via AP/TT

”Patriotisk popmusik” ska få indier att köpa mark i omstridda Kashmir

Uppdaterad
Publicerad

En ny musikgenre är på uppgång i Indien – ”patriotisk pop”. I sångerna uppmanas indier att flytta till Kashmir, köpa mark där och gifta sig med områdets kvinnor. Låtarna började dyka upp efter att Indien bestämde sig för att frånta den indiska delen av Kashmir sitt självstyre.

Nationalistisk musik är inget nytt fenomen i Indien. Men efter att Indien i början av augusti bestämde sig för att frånta den indiska delen av Kashmir sitt självstyre, så har låtarna börjat handla om annat än att bara hissa den indiska flaggan i hemmen.

Flera miljoner visningar

Låtar med nationalistiska budskap – och texter där indier uppmanas att flytta till Kashmir, köpa mark där och gifta sig med områdets kvinnor – började dyka upp i sociala medier bara timmar efter att Indien tog beslutet om Kashmirs självstyre, skriver nyhetsbyrån AP.

Konflikten i Kashmir

I Indien använder ungefär 250 miljoner personer Youtube. Det är där, och i andra sociala medier som Facebook, Twitter och Tiktok, som dessa patriotiska poplåtar delas flitigast. Trots att videorna inte sällan är av låg kvalitet har många av dem flera miljoner visningar.

Musikproducenten: ”Affärerna blomstrar”

En av dem som skriver och producerar den här typen av musik är Nitesh Singh Nirmal från delstaten Bihar i norra Indien. Nirmal är en stor anhängare av Indiens premiärminister Narendra Mod. I låten Dhara 370 tackas Modi och regeringen för att de höll sitt löfte och upphävde lagarna som gällde Kashmirs självstyre.

– Jag gör nationen en tjänst. Människor dansar till de här sångerna. Affärerna blomstrar, säger Singh Nirmal till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet