”Vi kommer att kunna befria Jammu och Kashmir från terrorism och separatism” sa Indiens premiärminister Narenda Modi i sitt tal under torsdagen. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT, Channi Anand/AP/TT

Indiens premiärminister om Kashmir: ”Situationen blir snart normal”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den upptrappade konflikten om Kashmir tror Indiens premiärminister Narendra Modi att de nya politiska besluten kommer hjälpa till att stoppa åratal av terrorism och separatism. I måndags drog den indiska regeringen tillbaka delar av regionens självstyre. I ett tv-tal under torsdagen försäkrade Modi att situationen i Kashmir ”snart kommer att bli normal”, rapporterar AP.

Indien beslutade tidigare i veckan att ta bort Kashmirs självstyre. Två dagar senare valde Pakistan att tillfälligt stoppa all handel och minska sina diplomatiska relationer med landet. Nu kommer nya besked från Pakistan om att även tågtrafiken strypts mellan länderna, och att indiska filmer förbjuds, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Ingen indisk film kommer att visas på pakistanska biografer. Drama, filmer och liknande innehåll från Indien kommer att bannlysas fullkomligt i Pakistan”, twittrar en rådgivare till president Imran Khan.

Indien och Pakistan har stridit om Kashmir i över 70 år, där den ena delen tillhör Pakistan och den andra Indien.

Modi: Stoppa terrorism

Fram till i måndags kunde Kashmir bland annat hissa sin egen flagga och stifta egna lagar, men nu ska regionen i stället omfattas av den konstitution som gäller i resten av Indien. Parlamentet i den indiska huvudstaden New Delhi har även godkänt en ny lag som delar den indiska delen av bergsregionen Jammu och Kashmir i två områden, som ska styras därifrån, skriver TT.

Säkerhetsstyrkor står vakt i staden Jammu i den omtvistade indiska delstaten Jammu och Kashmir i norr. Foto: Channi Anand/AP/TT

I ett tv-sänt tal under torsdagen sa Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi att beslutet handlar om att hjälpa till att stoppa terrorism och separatism i området.

– Vänner, jag har stor tillit till att vi kommer att kunna befria Jammu och Kashmir från terrorism och separatism genom detta system, sa Modi.

Modi försäkrade också invånarna att situationen ”snart kommer att bli normal”, skriver AP. Han sa även att regeringen ska vidta åtgärder för att skapa fler ekonomiska möjligheter för folket i Kashmir, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet