Tågförbindelsen som stoppats kallas för Samjhauta Express och går från den pakistanska staden Lahore till Indiens huvudstad New Delhi Foto: AP Photo/Prabhjot Gill

Pakistan stoppar tågförbindelse med Indien

Uppdaterad
Publicerad

Pakistan stoppar en viktig tågförbindelse med Indien, rapporterar flera nyhetsbyråer. Detta efter oroligheter i Kashmir, där Indien tagit bort speciallagar för den delvis självstyrande regionen.

Samtidigt säger Pakistans utrikesminister att man inte vill hamna i en militär konflikt, rapporterar Reuters.

Jammu och Kashmir, beläget på den nordvästra delen av indiska halvön, har lytt under särskilda speciallagar i snart tre årtionden. Lagarna regleras genom Indiens konstitution och ger regionen visst självstyre. I måndags upphävde Indien lagarna vilket har inneburit stora oroligheter, med över 500 gripna.

”Så länge jag är minister går inga tåg”

Tågförbindelsen som stoppats kallas för Samjhauta Express och går från den pakistanska staden Lahore till Indiens huvudstad New Delhi, rapporterar Reuters. 

Konflikten i Kashmir

Under en presskonferens på torsdagen sa Pakistans minister för tågtrafik, Sheikh Rasheed Ahmad, att så länge han innehar ämbetet kommer inga tåg att trafikera förbindelsen.

”Indiskt innehåll kommer att bannlysas”

Pakistan kommer även att förbjuda visning av indiska filmer på landets biografer, enligt Reuters.

”Indiska filmer kommer inte längre att visas på biografer i Pakistan. Indiskt innehåll kommer att bannlysas”, skriver Firdous Ashiq Awan, en rådgivare till Pakistans statsminister Imran Khan, på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet