Protester i New Delhi, Indien under onsdagen. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Över 500 personer har gripits efter oroligheter i Kashmir

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 personer har gripits i indiska Kashmir sen Indien tagit bort regionens särskilda status i konstitutionen, rapporterar AFP.

560 personer har gripits efter att de bedömts som hot mot freden. Bland dem ska det finnas politiska ledare och aktivister, rapporterar Reuters.

Syftet ska vara att kväva de protester som uppstått på grund av förändringar av regionens status, uppger en poliskälla, en lokal ledare och lokala medier, enligt nyhetsbyrån.

Konflikten i Kashmir

Sedan helgen har regeringen stängt av både mobilnät och internet samt förbjudit allmänna sammankomster i den största staden Srinagar efter att ha avskaffat regionens, där majoriteten är muslimer, rätt att stifta egna lagar och upphävt ett gammalt förbud som förbjuder människor boendes utanför staten, att köpa fastigheter inom den.

Premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regeringsgrupp, som länge har kämpat för att få slut på Kashmirs särskilda status, hoppas att åtgärden ska hjälpa till att skärpa sitt grepp över regionen där en väpnad revolt har rasat sedan 1989, rapporterar Reuters.

Pakistan stoppar handel

I måndags drog den indiska regeringen tillbaka delar av Kashmirs självstyre. Ett separatistiskt uppror som kostat tusentals människoliv har pågått under de senaste 30 åren. Pakistan svarade då med att tillfälligt stoppa all handel och minska sina diplomatiska relationer med landet, enligt AP.

Regionen Jammu och Kashmir har varit delad mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Artikel 370 har inneburit att Kashmir bland annat fått ha en egen flagga och utöva självstyre i alla frågor utom utrikespolitik och försvarsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet