Indiska arbetare trängs utanför det statliga biljettkontoret för att ta sig ur regionen efter utegångsförbudet i Kashmirs största stad Srinagar under onsdagen. Foto: Dar Yasin/AP Photo/TT

En död och 100 gripna i Kashmir

Uppdaterad
Publicerad

En person har omkommit och över 100 personer har gripits i Kashmir efter att Indien kom med beslutet att dra tillbaka delar av regionens självstyre. Pakistan väljer nu att tillfälligt stoppa all handel och minska sina diplomatiska relationer med landet.

En person drunknade i floden Jhelum i Kashmirs största stad Srinagar under onsdagen. Personen ska ha hoppat ner i floden efter att ha blivit jagad av polis, skriver Huffington Post.

Över 100 personer har också gripits av polis efter att de bedömts som hot mot freden. Bland dem ska det finnas politiska ledare och aktivister, skriver TT. Trots att ett strikt utegångsförbud förlamat staden, som fyllts av poliser, militärer, vägspärrar och taggtråd, har sporadiska protester blossat upp.

Konflikten i Kashmir

Pakistan stoppar handel

Det var under måndagen som den indiska regeringen drog tillbaka delar av Kashmirs självstyre. Ett separatistiskt uppror som kostat tusentals människoliv har pågått under de senaste 30 åren. Nu väljer Pakistan att tillfälligt stoppa all handel och minska sina diplomatiska relationer med landet, rapporterar flera nyhetsbyråer, bland andra AP.

Regionen Jammu och Kashmir har varit delad mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Artikel 370 har inneburit att Kashmir bland annat fått ha en egen flagga och utöva självstyre i alla frågor utom utrikespolitik och försvarsfrågor.

Tidigare i veckan meddelade den indiske inrikesministern Amit Shah att president Ram Nath Kovind skrivit under ett dekret som upphäver artikel 370, rapporterar BBC.

Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Kina kontrollerar också en mindre del.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden, men har flammat upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Då dödades 586 personer i området. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Första halvåret 2019 dödades fler än 300 personer i Kashmir, vilket var fler än första halvan av 2018.

Det dekret som nu mötts av kraftig kritik innebär att stora delar av artikel 370 i Indiens grundlag stryks och bestämmelserna kring den indiskhållna delen av Kashmir skrivs om så att delstaten Jammu–Kashmir klyvs i två delar med mindre autonomi än i dag.

Förslaget innebär också hävandet av ett förbud mot att personer som är bosatta utanför Jammu och Kashmir får köpa fastigheter.

Källor: JKCCS, Reuters, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Kashmir

Mer i ämnet