Foto: TT

Patti Smith hyllar Mankell: ”Han gav mig Wallander och sin vänskap”

Uppdaterad
Publicerad

”Banbrytande”, ”generös”, ”förebild”. Omvärldens reaktioner på Henning Mankells död har inte låtit vänta på sig. Författarkollegor och dramatiker sörjer nu en vän och kollega ”som lämnade efter sig ett enormt bidrag till den skandinaviska litteraturen”.

Nyheten om Henning Mankells bortgång har skapat svallvågor i utländska medier och bland många internationella stjärnor.

Henning Mankell var sedan flera år tillbaka vän med rockikonen Patti Smith. När Patti Smith uppträdde på Way Out West i augusti i år, satt Mankell och hans hustru Eva Bergman på scenen, bakom Patti Smith.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Smith om sin saknad:

”Som författare inspirerade, underhöll och eggade han. Som människa uppmuntrade han, stöttade och delade öppet. Han gav mig Kurt Wallander, och ännu mer värdefullt, sin hand i vänskap.”

Patti Smith och Henning Mankell träffades första gången för ett samtal för fyra år sedan.

”Passionerat hängiven”

En annan av storstjärnorna som kommenterat Mankells död är den brittiske skådespelaren Kenneth Branagh, som spelade titelrollen i BBC:s ”Wallander”. Han skriver i ett uttalande till TT att han kommer att sakna Mankells ”intelligens och stora generositet.”

”I livet och konsten var Henning Mankell passionerat hängiven”, skriver Branagh.

Kenneth Branagh, dramatiker och skådespelare, i ett uttalande till TT:

”I livet och konsten var Henning Mankell passionerat hängiven. Jag kommer att sakna hans intelligens och hans stora generositet. Vid sidan av hans politiska aktivism och hans mångåriga arbete i Afrika, lämnar han också efter sig ett enormt bidrag till den skandinaviska litteraturen. Hans familj och de som fick förmånen att lära känna honom samt hans läsare sörjer en stor författare och en bra människa.”

Patti Smith, musiker och författare, i ett uttalande till Aftonbladet:

”Genom några få enkla ord kunde jag känna ekot av hans behärskade sorg. Som författare inspirerade, underhöll och eggade han. Som människa uppmuntrade han, stöttade och delade öppet. I mitt inre ser jag hans skrivbord, sidorna i hans manuskript, hans svarta kläder, hans insiktsfulla ögon. Han gav mig Kurt Wallander, och ännu mer värdefullt, sin hand i vänskap. Inte som någondera ska han glömmas bort, utan bevaras i konsten och minnet.”

Ian Rankin, brittisk kriminalförfattare, på Twitter:

”Jag intervjuade Henning Mankell på Edinburgh International Book Festival för några år sedan, precis när hans böcker började ges ut på engelska. Hans liv var som en roman.”

Jo Nesbø, norsk kriminalförfattare, till NRK:

– Vi hade många goda, förtroliga samtal och jag upplevde honom som en väldigt generös och bra man.

Peter Harness, brittisk författare och manusförfattare till BBC-versionen av ”Wallander”, på Twitter:

”Väldigt ledsen över att få veta att Henning Mankell är död. En vän, en inspirationskälla och en väldigt modig man. Vila i frid.”

Markus Ahonen, finsk kriminalförfattare, på Twitter:

”Vila i frid, Henning Mankell. En av mina största ledstjärnor när jag skriver ”nordic noir”. Wallander lever vidare.”

Gunnar Staalesen, norsk kriminalförfattare, till NTB:

– Henning Mankell är en av de nordiska kriminalförfattarna som i störst grad har banat väg för andra kollegor. Mankell kommer alltid först efter Sjöwall och Wahlöö. Jag har sagt att medan Sjöwall och Wahlöö var kungen och drottningen av nordisk kriminallitteratur så var Mankell kronprinsen.

Helen Smith, brittisk kriminalförfattare, på Twitter:

”Ledsen över att höra att den svenska kriminalförfattaren Henning Mankell, författare till Wallander-böckerna, har gått bort.”

Unni Lindell, norsk författare, till NTB:

– Detta är inte bara en förlust för Sverige. Han lade grunden till vad som är god kriminallitteratur. Han är en stor förebild för många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet