Henning Mankell avled natten till måndag Foto: TT

Mankells sista gåva – gav miljon till hembygdsförening

Uppdaterad
Publicerad

En kort tid innan Henning Mankells tragiska bortgång i cancer landade en miljon kronor på Gryts hembygdsförenings bankkonto.

Beskedet om att den världsberömde författaren ville skänka miljonen fick hembygdsföreningen i våras.

– Vi blev självklart jätteglada när vi fick höra om hans stora donation i våras. Gåvobrevet blev precis klart. Då fick jag höra på radion att han gått bort. Vi hann aldrig tacka ordentligt, säger Erik Lundberg, hembygdsföreningens ordförande till Norrköpings Tidningar.

Gåvan är dock villkorad. Föreningen ska inrätta ett stipendiefond med en årlig utdelning till en ung person, max 30 år gammal, som på något sätt gjort en insats i Gryts hembygdsförening.

– Det passar oss alldeles utmärkt! Vi som sitter i styrelsen nu har ganska hög ålder. Det gör inget om vi fick ned det några år, fick lite fler ungdomar att engagera sig, säger Erik Lundberg till tidningen.

Varför tror du att Henning Mankell skänkte de här pengarna?

– Jag tror att han ville ge tillbaka lite, vad han kände att han fick av oss. Att det fanns en hembygdsförening här i Gryt vet jag att han uppskattade enormt mycket, säger Erik Lundberg.

Henning Mankell ägde flera fastigheter i Gryts skärgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet