Peace & Love ska bli skuldfritt i maj

Publicerad

I september förra året kom nyheten: Peace & Love har försatts i en allvarlig ekonomisk kris. 13 miljoner kronor saknades. Men efter några ihopsnickrade lösningar är sommarens festival säkrad.

Med drygt tre månader kvar tills tälten slås upp i Borlänge, har SVT Gävledala träffat Peace & Loves festivalledning, som börjar se ett slut på den akuta krisen. I maj gör de en sista avbetalning och sedan ska de vara helt skuldfria.

Peace & Love

”Ekonomin ser bra ut”

– Ekonomin ser bra ut. Vi gör den avbetalning som vi har kommit överens om, och biljettförsäljningen har kommit i gång, så det känns bra, säger Jesper Heed, vd i bolaget Peace & Love AB.

En av åtgärderna som Peace & Love-ledningen tog till för att rädda sitt skjunkande skepp var att försöka få 200 fordringsägare att acceptera bara hälften av betalningen. Det har gått bra i de flesta fallen.

– De flesta har varit positiva trots att de förlorar pengar på det, för det här är ett långsiktigt samarbete, och vi kommer fortsätta jobba med samma leverantörer, säger Heed.

Ny konkurrens i sommar

De fordringsägare som inte gick med på att skriva ner sina skulder och som vände sig till kronofogden ska ha fått betalt nu, enligt SVT Gävledala.

För att tajta till årets budget har Peace & Love minskat på antalet anställda, tagit bort ett par scener och sänkt sommarens publiktak till 35 000 personer. Artistbudgeten är ungefär lika stor som förra året.

I sommar blir det extra tufft att vara Peace & Loves festivalledning. I Norrköping hålls som bekant FKP Scorpios nya stora satsning – Bråvallafestivalen – nästan helt parallellt med Peace & Love. Båda festivalerna vill locka en publik i 30- till 40 000-spannet och bokar en bred variation av artister.

”Vi är ett komplement”

Men Jesper Heed på Peace & Love verkar inte särskilt orolig över konkurrensen.

– Jag tror absolut att festivalbesökarna räcker till båda festivalerna. Det bor mycket folk i de här regionerna. De gör sin sak, och vi gör vår, och vi har ett helt unikt koncept. Jag har alltid sett det som att vi är ett komplement till andra festivaler.

Finns Peace&Love-festivalen kvar om tio år?

– Ja, om hundra år, så om tio år, definitivt, säger Jesper Heed.

Reporter i tv-inslaget: Anna Hultman, SVT Gävledala

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peace & Love

Mer i ämnet