Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Myrberg om den klassiska låten 34:an från SVT:s intervju 1994. Foto: Jerker Ivarsson / TT

Skådespelaren Per Myrberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre artisten och skådespelaren Per Myrberg har avlidit, uppger Dramaten för TT. Han blev 90 år.

Den mångsidige artisten och skådespelaren har en lång karriär på scenen och som artist. Hans mest kända låt var ”34:an”, som låg på Svensktoppen 1964–1965.

Han somnade in torsdag eftermiddag, den 28 december efter en tids sjukdom, säger Dramaten pressansvariga Lena Törner till TT.

Per Myrberg drabbades av en stroke 2020 och bodde sedan en tid på ett sjukhem.

”Han lämnade oss lugnt och familjen var samlad och nära honom. Det är oerhört ledsamt och overkligt, men han fick ett lugnt och rikt liv”, säger Per Myrbergs fru Sara i ett uttalande via Dramaten.

Spelade i ”Saltön” och på Dramaten

Per Myrberg gjorde hela 92 roller på Dramaten mellan 1956 och 2013, men var också känd för sin insatser i tv och på film. Han debuterade för regissören Göran Gentele redan 1957 i rollen som Erik i ”Värmlänningarna”.

I tv var hand bland annat med i ”Hedebyborna” 1978. Och på senare år kunde han ses i tv-serierna ”Saltön” och ”Gynekologen i Askim”.

Som artist är han för evigt förknippad med ”34:an”, låten som beskrev ”rivningsraseriet” runt om i Sverige på 1960-talet, med text av Olle Adolphson.

Låten låg på Svensktoppen i 39 veckor 1964–1965.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.