Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan vi förstå dagens konflikter utifrån de historier som förs vidare mellan generationer? Det ska Teater Halland försöka svara på i en pjäs som baseras på socialantropologisk forskning. Foto: Anton Johansson/SVT

Forskning om kriget på Balkan blir pjäs på Teater Halland: ”Dröm för en konstnär”

Publicerad

Teater baserat på samhällsvetenskaplig forskning om kriget på Balkan. Det är vad Teater Halland fått miljonstöd för att genomföra. Fokuset kommer ligga på trauman – och hur de förs vidare mellan generationer för att förstå hur dagens konflikter uppstår.

Totalt handlar det om 60 miljoner kronor som delas ut av Riksbankens jubileumsfond till olika kulturutövare i Sverige.

Teater Halland tilldelas en del av pengarna för att sätta upp en teaterpjäs som skildrar forskningsresultatet från den kroatiske forskaren Ivana Maček.

– Det är ett sätt att göra forskning tillgänglig till den breda allmänheten istället för att den hålls inom akademin, säger teaterchefen Anna Sjövall.

Beskedet från Teater Halland: Premiär 2025

Pjäsen med planerad premiär under 2025 kommer handla om hur berättelser, men kanske framförallt trauman, förs över mellan generationer och berättas i samhället idag.

I klippet berättar Teater Hallands vd och konstnärliga ledare om vad hon har för ambitioner för projektet och vad pjäsen ska handla om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.