Emira flydde kriget på Balkan – minnena väcks efter invasionen i Ukraina

Publicerad

Emira Zahirovic flydde kriget i Bosnien under 90-talet. När hon nu ser bilderna från Ukraina, väcks minnen från kriget i det forna hemlandet.

– Kriget i Ukraina påminner väldigt mycket om kriget som var i Bosnien, säger hon.

Det var år 1993 som Emira Zahirovic flydde inbördeskriget i Bosnien. Hon var på flykt under en månad innan hon anlände själv som 20-åring till Ystads hamn. Under de fyra första åren bodde hon på olika flyktinganläggningar i södra Sverige innan hon flyttade till Malmö 1997. De första sex månaderna var Emira själv i Sverige, sedan kom hennes mamma.

River upp gamla sår

– Det kändes overkligt att vara i ett nytt land. Jag hade mardrömmar hela tiden, speciellt eftersom min mamma var kvar i kriget i Bosnien, säger hon. 

Ukrainska flyktingar i Skåne

Hon säger att kriget i Ukraina river upp gamla sår.

– Jag lider med det ukrainska folket. När jag ser nyheterna på tv får jag en stark ångest och tänker tillbaka på kriget i Bosnien, säger hon.

Enklare kontakt nu

Emira Zahirovic säger att tack vare sociala medier kan flyktingar och anhöriga idag behålla kontakten kontinuerligt, trots ett pågående krig.

– När jag kom till Sverige på 90-talet, var det inte lätt att ha kontakt med mamma och släktingarna hemma. Nu uppmärksammar media allt snabbare, vilket är bra säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet