Lundastudenten Olga skickar utrustning till Ukrainas försvar

Uppdaterad
Publicerad

Kamouflagekläder, walkie-talkies, pannlampor och powerbanks – det är bara några av saker som lundastudenten Olga Zaporozhets och hennes vänner har skickat till försvaret av Ukraina. Olga pausar nu sin universitetsutbildning för att organisera hjälpen.

Studenterna har redan skickat den första leveransen till Kiev och andra ukrainska städer som är under attack av ryska styrkor. Kampanjen lyckades samla in 300 000 kronor den första veckan. Studenterna har bland annat köpt kamouflagekläder, generatorer och värmekameror. 

– Jag ringde min familj och de sa att de inte kunde lämna Ukraina så det fick mig att tänka att ”okej, hur kan jag hjälpa dem”. Jag ringde min farbror och han sa vad som behövs till civilförsvaret genom listorna som publicerades av stadsförvaltningarna, säger Olga Zaporozhets. 

Ukrainska flyktingar i Skåne

Ny insamling på gång 

Olga berättar att donationerna fortsätter att komma, bland annat via Swish. Studenterna förbereder sig nu för att skicka den andra delen av hjälpen till Kiev och andra ukrainska städer denna vecka. 

– Jag skrev till alla mina lärare att jag inte kan studera eftersom jag jobbar dygnet runt med det här. Mina lärare är väldigt förstående, men någon gång måste jag gå tillbaka till mina studier, säger Olga.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet