Skånske Nikola har åkt till Ukraina för att strida

Uppdaterad
Publicerad

Svårt – men självklart. Så beskriver skånske Nikola beslutet att åka till Ukraina och delta i striderna mot Ryssland.

– Jag känner att det är det bästa sättet jag kan hjälpa till på, säger Nikola till SVT Nyheter Skåne.

Nikola, 26, är från Helsingborg och jobbar till vardags som personlig tränare på ett gym. Ända sedan dagen då Ryssland invaderade Ukraina i februari har han varit inställd på att åka dit. Detta trots att han inte har någon koppling till landet.

När du gjorde lumpen, kunde du då tänka dig att du skulle hamna i den här situationen?

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Alla har vi ju alltid skämtat om att ”ryssen kommer” – vi har alltid skämtat om det men det har aldrig varit på allvar att det skulle hända. Men samtidigt gör man ju lumpen för att man ska kunna förbereda sig på något sånt, säger Nikola.

I videoklippet ovan berättar Nikola om risken att dö och om hur han ser på att själv använda dödligt våld.

”Det är väldigt blandat”

När SVT Nyheter Skåne pratar med Nikola befinner han sig i Polen där han tillsammans med en grupp andra frivilliga västerlänningar inväntar resa in i Ukraina följande dag.

Hur är stämningen i gruppen?

– Det är väldigt blandat. Samtidigt som man vill vara väldigt macho med grabbarna, så ser man ju att ingen vet hur det kommer bli.

Exakt vart Nikola och de andra ska åka får han inte säga. Inte heller hur proceduren med eventuell träning går till när de väl är i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet