Totalt kommer över 750 ungdomar kunna göra praktik i Helsingborg under sommaren. I år har det tillkommit 20 extra platser, som syftar mot att ge ukrainska ungdomar, men även andra asylsökande, mer arbetslivserfarenhet. Foto: SVT

Nu kan ukrainska ungdomar få sommarpraktik i Helsingborg

Publicerad

Inför sommaren blir det möjligt för fler att söka betald sommarpraktik i Helsingborg. Tidigare har platserna endast varit tillgängliga för unga som är folkbokförda i staden, men nu ska även ukrainska ungdomar kunna få en första kontakt med arbetslivet.

Det nya beslutet, som fattades av arbetsmarknadsnämnden förra veckan, gör att praktikplatserna även blir tillgängliga för asylsökande, samt unga som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Sammanlagt öppnas det upp 20 nya platser – tio inom sommarpraktik för åldrarna 16–20 år, och tio platser inom skollovspraktik för unga i åldern 13–15 år.

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Det blir den första kontakten med arbetslivet. Man lär sig allt från att samarbeta och ingå i ett team, till att förstå hur arbetsmarknaden fungerar, säger Valmir Jusufi, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Vill locka fler till vården

Totalt kommer det finnas praktikplatser för omkring 750 ungdomar, inom flera olika kommunala verksamheter. Bland annat är det möjligt att arbeta med kultur, idrottsföreningar eller miljöfrågor, samt olika administrativa arbetsuppgifter.

Den största delen av platserna kommer att finnas inom kommunens skolor, samt vård och omsorg, dit man hoppas att många ska söka sig.

– Vi vill gärna att man satsar på yrken där det finns en kompetensbrist, säger Valmir Jusufi.

Samarbete med skolorna

För unga mellan 13 och 15 år, som får utföra enklare arbetsuppgifter, pågår praktiken i en vecka. För de äldre ungdomarna pågår den i tre veckor.

Enligt Valmir Jusufi kommer man arbeta extra mycket för att informationen om praktikplatserna ska nå de ukrainska ungdomarna.

– I det här fallet tänker vi att ett samarbete med skolorna blir jätteviktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet