Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är nästan omöjligt att leva i det här rummet, säger Tym som hoppas hitta ett större boende med sin mamma Nataliya. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

15-årige Tym flydde ockuperad hemstad – tror inte på en framtid i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tymofii Gorpynych saknar somrarna i Ukraina, kompisarna och skolan. Familjen flydde den ryska ockupationen och hamnade i ett litet rum på den skånska landsbygden. Nu längtar Tymofii efter att få leva som han vill.

Det lilla rummet saknar garderob, så väggarna pryds av kläder i galgar. 15-åriga Tymofii bor tillsammans med sin mamma Nataliya i ett rum på bara omkring tolv kvadratmeter i Gessie utanför Vellinge.

Nu sitter de mitt emot varandra på var sin säng och skrollar förbi minnen på telefonen. Det är bilder från ett liv som de kanske aldrig får tillbaka.

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Vårt land är den bästa platsen på jorden, och jag tror allting ordnar sig till sist, suckar Nataliya.

Värsta födelsedagen i livet

De kommer från hamnstaden Berdjansk i sydöstra Ukraina. Staden har lidit av Rysslands krig mot Ukraina de senaste nio åren. Det senaste året har staden varit under rysk ockupation.

– De har haft direkta stridshandlingar i Berdjansk även efter att ockupationsmakten kom dit, men det handlar även förtryck och utrensning av oppositionella, berättar Peter Lidén, överstelöjtnant vid försvarshögskolan.

Tymofii minns den där första tiden i Ukraina, innan familjen flydde, som svår. Det var svårt att få tag på bröd och priserna rusade.

– Dagen efter staden blev ockuperad hade min mamma sin födelsedag, och det var den värsta födelsedagen hon har haft i hela sitt liv, säger han.

Saknar kompisarna

Tymofii tycker att det har varit spännande att komma till ett nytt land, och tror att det varit lättare för honom än för hans mamma att lära sig svenska. Men han saknar allt det där som var vardagen och livet där hemma. Skolan, kompisarna och sommarstugan.

Men trots kärleken till hemlandet tror Tym inte att familjen kommer leva i Ukraina något mer. Han tror det finns fler möjligheter i Sverige.

– Jag hoppas jag ska hitta ett bra gymnasium, ett bra universitet och göra mitt liv på ett sätt som jag vill, säger Tymofii.

I klippet får vi följa med hem till Tymofii och Nataliya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet