Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveta, snart 11, saknar sina kompisar i Skåne men har funnit sig tillrätta i Sälen. Se mer av Sveta och hennes familj i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ukrainska Sveta och hennes familj lämnade Sösdala – för Sälen: ”Jättekallt”

Publicerad

10-åriga Svetlana Ponomarenko hann börja skola i Sösdala, skaffa kompisar och förälska sig i skolmaten. Nu har hon och familjen istället flyttat vidare till Sälen – men det funkar bra det också.

– Sälen är bäst, säger Svetlana Ponomarenko – Sveta – om sin nya hemort.

Det har gått nästan två år sedan hon flydde Ukraina tillsammans med sin mamma och lillasyster. Familjen hamnade på en gård utanför Sösdala där då 9-åriga Sveta fick hjälpa till med lammen.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Sedan dess har även pappan i familjen – som 2022 jobbade som pianist på kryssningsfartyg i USA – kommit till Sverige. Det var när han fick jobb som kantor vid Lima-Transtrands församling i Sälen som familjen bestämde sig för att flytta dit. I Skåne hade jakten på jobb varit fruktlös – och familjen bodde även en period i Helsingborg för att pröva lyckan i en större stad.

– Jag sökte jobb över hela Sverige. Jag fick provanställning här som nu övergått till fast kontrakt, säger pappan och kantorn Kiryl Herold.

Såhär säger han om skillnaderna mellan Skåne och Sälen:

– Först och främst har vi jobb här. Det är mycket viktigt. När du har jobb kan du planera ditt liv bättre, var du ska bo och allting.

Mamman jobbar på förskola

Även Liudmyla Skabenok – Svetas mamma – har fått jobb i Sälen. Hon jobbar på en förskola. På längre sikt är hennes mål att kunna jobba som lärare i Sverige – liksom hon gjorde i Ukraina.

Vill ni bo i Sverige för alltid?

– Det är en svår fråga. Självklart vill vi att kriget ska ta slut i Ukraina och jag skulle vilja flytta tillbaka. Men samtidigt måste vi tänka på barnens bästa. Vad är bäst för deras framtid? Det kanske är bra att stanna här. Vi får se hur det blir, säger Liudmyla Skabenok.

I videoklippet ovan får du träffa Sveta och hennes familj.

Nedan är ett reportage från när Sveta hade börjat skola i Sösdala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Sveta bland annat vad hennes favoritord på svenska är. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet