Per Sinding-Larsens lista till Summerburst Foto: Ira Mallik

Per Sinding-Larsen: Här är kvinnorna ni kan boka

Uppdaterad
Publicerad

Dansmusikfestivalen Summerburst har endast fyra kvinnliga akter bokade till årets festival. Anders Boström kallar det ett dilemma och att de söker med ljus och lykta efter kvinnliga förebilder. SVT:s Per Sinding-Larsen avfärdar försvaret – och kommer med en lista på artister de kan boka.

Under de fem år som festivalen Summerburst har pågått har det varit kvinnofattigt på scenerna. Årets enbart fyra akter är inget undantag i festivalens korta men välbesökta historia.

– Det är ett pågående dilemma som är stort och tråkigt, men vi jobbar på det, säger festivalgeneralen Anders Boström till Kulturnyheterna, och fyller i att de behöver hitta kvinnliga förebilder.

PSL: ”Det stämmer inte”

Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen tror att utvecklingen av house och elektronisk dansmusik påverkar festivalutbudet.

– Hela idén med Summerburst är att boka de absolut största namnen inom elektronisk dansmusik och på den absoluta toppen där finns det tyvärr ingen kvinna just nu. Men att det inte finns andra kvinnliga artister som är på väg upp och som är jättespännande namn, det stämmer inte, säger han.

– Den elektroniska dansmusiken står lite och stampar just nu, det händer inte riktigt så mycket musikaliskt och utvecklingsmässigt med de stora namnen, men börjar du titta på vad det finns för andra akter och artister – då kan man bygga en festival för framtiden, med nya namn och nya stilar.

Per Sinding-Larsen listar: Kvinnliga dansakter åt Summerburst

  1. Samantha Ronson
  2. Annie Mac
  3. Ellen Allien
  4. Gina Turner
  5. Maya Jane Coles
  6. Harley Viera-Newton
  7. Magda
  8. DJ Rap
  9. Mia Moretti
  10. Anna Sia
  11. Nicole Moudaber
  12. Nervo
  13. Colette
  14. Reid Speed
  15. Andrea Parker
  16. Cassy
  17. Rebecca & Fiona
  18. Dj Shortee
  19. La Fleur
  20. Mija
  21. Chelsea Leyland
  22. Dj Heather
  23. Anna Lunoe
  24. Sandra Mosh
  25. Kittons
  26. J.Philip
  27. tINI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.