Perelli siktar på revansch: ”Låten förtjänar att gå till final”

Publicerad

Det har hunnit gå 13 år sedan Charlotte Perelli tog Schlagersverige med storm en andra gång med sin silvermikrofon och låten ”Hero”. Sedan dess har det gått sämre. Nu är Eurovisionvinnaren tillbaka för revansch – det även om hon själv inte vill ta det ordet i sin mun.

För schlagerfansen är det sannolikt svårt att förstå att det faktiskt har gått så länge sedan Charlotte Perelli senast vann Melodifestivalen. Den gången med låten ”Hero” – och med silvermikrofonen som efteråt har stått modell för ett hotell i Stockholm.

Floppade med egna låten

Lika svårt att förstå är det kanske hur dåligt det har gått för henne i Melodifestivalen efter det. Det slutade med en snöplig femteplats i hennes deltävling med ”The Girl” 2012. Och när hon senast öppnade sitt hjärta med den egenskrivna balladen ”Mitt liv” 2017 – då gick det ännu sämre. Hon slutade sist i sin deltävling.

Men nu är hon tillbaka. För första gången på länge omtalas hon nu återigen som en av favoriterna. Och när bidraget börjar med hennes silhuett på lördag så är det nog många mellofans som minns tillbaka till ”Hero”.

– Jag vet ju att det finns många av mina fans som känner att äntligen är hon tillbaka med något som vi kan dansa till. Och det är ju kul när de känner så, säger Charlotte Perelli.

Men är det här en revansch?

– Jag förstår vad du menar att jag har varit med senare år som inte har fungerat. Men jag är mer av den sortens människa som inte tror så mycket på revansch, säger hon.

Hon fortsätter:

– Hade jag ställt upp med ”Take me to your heaven” vart fjärde/femte år så tror jag folk hade kräkts på mig. Det spelar ingen roll om det var en vinnarlåt för 22 år sedan man måste våga göra nya saker. Därför ser jag inte det andra som nederlag.

”Förtjänar att gå till final”

Trots bottennappen i Melodifestivalen de senaste decenniet har karriären inte stått stilla. Hon konstaterar själv att förlustbidraget senast trots allt sålde guld – och gav henne en plats i Så mycket bättre på TV4. Och revansch eller inte så siktar hon på att åtminstone gå till final den här gången.

– Det är inte så att jag tror att jag vinner en tredje gång med handen på hjärtat. Men det hade varit väldigt roligt att gå till final för då får jag åtminstone jobba med det här en vecka till. Och jag tycker faktiskt att låten är såpass bra att den förtjänar att gå till final, säger hon.

1999 – Vann Melodifestivalen och hela Eurovision med ”Tusen och en natt” eller ”Take me to your heaven” som låten fick heta på engelska.

2008 – Vann Melodifestivalen med ”Hero” och slutade sedan på 18:e plats i Eurovision.

2012 – Ställde upp med ”The girl” men slutade på femte plats i sin deltävling.

2018 – Ställde upp med ”Mitt liv” men slutade sist i sin deltävling.

2021 – Ställer upp med låten ”Still young”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.