Foto: TT

Pernilla Andersson kräver att Avpixlat tar bort artikel

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Pernilla Andersson hotar sajten Avpixlat med rättsliga åtgärder om man inte tar bort en artikel där hon påstås anklaga ensamkommande barn för övergreppen i Karlstad.

Pernilla Andersson var en av artisterna på musikfestivalen Putte i Parken där ett stort antal uppmärksammade övergrepp på tjejer inträffade i helgen.

Hon skrev om sin ilska i ett inlägg på sin blogg och i ett öppet brev hos Göteborgs-Posten. Avpixlat lyfte inlägget i en artikel där Pernilla Anderssons citat varvas med indirekta citat som består av skribentens egen tolkning av texten.

Ofredanden på musikfestival

Kallar det förvanskning

Hon uppmanar bland annat män som inte kan uppföra sig att gå hem från festivalerna och lära sig respekt och jämställdhet. I Avpixlats tolkning är det ”män som kommer till Sverige” som inte kan uppföra sig och ”bör hållas inlåsta på asylboenden”.

Pernilla Andersson kallar via sin jurist artikeln för en grov förvanskning och ett missbruk av citaträtten. Hon uppmanar Avpixlat att avpublicera artikeln senast klockan 12 i dag.

Avpixlat meddelar dock i en uppdaterad version av artikeln att den inte kommer att tas bort.

Ingen avsikt att avpublicera

Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind som även är skribenten bakom artikeln skriver i en kommentar att man inte har någon avsikt att ta bort artikeln och att syftet varit att förtydliga vad hon menar.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Pernilla Andersson och Mats Dagerlind, men ingen av dem vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet