Pernilla Wahlgren under ett uppträdande på ”Allsång på Skansen”. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Pernilla Wahlgren tar över stafettpinnen från Sanna Nielsen och blir ny programledare för Allsång på Skansen. Det meddelade hon i SVT:s Morgonstudion under tisdagsmorgonen.

– Det är så stort, hedrande och smickrande, säger Pernilla Wahlgren i programmet.

Den 54-åriga sångerskan har en lång musikkarriär bakom sig och har deltagit i Melodifestivalen flera gånger. På senare år har hon blivit mer känd som tv- och reality-profil. Framför allt med den framgångsrika dokusåpan Wahlgrens värld, som följer hennes liv.

– Det är så stort, så hedrande och smickrande. Jag är så glad att axla den här manteln efter alla Allsångsledare som kommit före mig, säger Pernilla Wahlgren.

Vill bevara formatet

Bland tidigare programledare återfinns tv-profiler som Lasse Berghagen, Anders Lundin och Petra Marklund. Nu får alltså Pernilla Wahlgren möjligheten att sätta sin egen prägel på programmet, något hon ser fram emot med en viss försiktighet.

– Det är inte ett program man vill göra om, för det fungerar så bra som det är. Eftersom jag jobbar mycket med humor så vill jag gärna föra in det så mycket jag kan.

Nu säger Pernilla Wahlgren att hon ska börja plugga in allsånger inför premiären nästa år.

– Det är klart att man har väldigt många i bakhuvudet redan. Det finns så många man blir glad av, jag älskar ju ”Det börjar verka kärlek, banne mig”.

”Wahlgrens värld” påverkas inte av den nya programledarrollen, utan kommer att fortsätta sändas som vanligt. Wahlgren prisades för programmet 2018, då hon tilldelades Kristallen för årets tv-personlighet tillsammans med dottern Bianca, som lämnade serien 2021 efter tio säsonger.

Utöver detta har Pernilla Wahlgren på senare år medverkat i julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, ”Stjärnorna på slottet” och ”Masked Singer”.

Tar över efter Sanna Nielsen

Fram till i somras leddes Allsång på Skansen av artisten Sanna Nielsen, som stått på scen under konserterna på Solliden-scenen på i sex års tid.

– Det är vemodigt. Det är inget lätt beslut men det känns också rätt i magen, sa Sanna Nielsen till Kulturnyheterna i samband med beskedet i somras.

Hon lämnade också ett tips till sin efterträdare:

– Jag har ett råd. Det som alla sa till mig var att ”gör programmet till ditt eget så att publiken får lära känna vem du är”.

Allsångstraditionen på Skansen i Stockholm har pågått länge. Redan 1935 hölls de första konserterna och sången har livesänts av SVT sedan 1979.

De har programlett Allsång på Skansen i SVT

Bosse Larsson 1974 – 1993

Lasse Berghagen 1994 – 2003

Anders Lundin 2004 – 2010

Måns Zelmerlöw 2011 – 2013

Petra Marklund 2014 – 2015

Sanna Nielsen 2016 -2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.