Hör historikern och författaren Peter Englund berätta om sin nya roman. Foto: SVT

Peter Englund: ”Vi lever i en historiskt öppen tid och det är läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

För fjorton år sedan inledde historikern och författaren Peter Englund sin serie om första världskriget. Med boken ”Onda nätters drömmar” är han tillbaka vid en lika historisk omvälvande tid, månaden som kommit att beskrivas som andra världskrigets vändpunkt.

– Den har alltid i regel skildrats uppifrån och utifrån, men jag ville se vad som händer om jag skildrar samma händelser underifrån och inifrån, säger Peter Englund.

I början av november 1942 hade andra världskriget pågått i tre år och två månader. Axelmakterna såg då ut att segra, men fyra veckor senare nådde kriget sin vändpunkt.

Med boken “Onda nätters drömmar” skildrar historikern och författaren Peter Englund november 1942, men utifrån ett annat perspektiv än vad vi är vana vid.

Utifrån brev, dagböcker och förhörsprotokoll har han återskapat ett fyrtiotal vitt skilda livsöden. Det handlar om soldaterna, krigsfångarna och hemmafruarnas personliga betraktelser som tillsammans skapar en bild av hur kriget påverkade vanliga människor.

– Det här handlar mycket om vardagen, inte bara om greatest hits som det gärna blir om man skriver om historia. Men så är det inte i livet och inte heller när du är nedsänkt i världshistorien, säger Peter Englund.

Paralleller med vår tid 

Peter Englund debuterade som författare 1988 med den boken ”Poltava”. Sedan dess har han skrivit flera böcker och essäsamlingar med historiska teman, men med ”Onda nätters drömmar” har historien kommit ikapp, menar han.

– Jag tror det finns en parallell med hur människor uppfattade världen i november 1942 och hur vi uppfattar världen och framtiden nu. För det är väldigt avgörande för vår framtid hur kriget i Ukraina slutar. Det finns liksom två alternativa framtider här, säger Peter Englund och fortsätter:

– Vi lever i en historiskt öppen tid och det är läskigt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.