Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Peter Stormare om pandemin: Aldrig tidigare har en hel värld gått samman för att rädda liv på det här sättet

Publicerad

Skådespelaren Peter Stormare håller sig isolerad i hemmet i Hollywood med anledning av smittspridningen. Men han är långtifrån sysslolös.

– Jag filmar en liten dokumentär om mig själv och hur det är att vara instängd. Och sen ska jag vara med och göra en experimentfilm där alla ska filma sig själva. Det är en actionfilm.

Peter Stormare är aktuell med en dokumentärserie om en omstiridd runsten i delstaten Minnesota i USA. Kulturnyheterna pratar med honom i ett videosamtal i slutet av juni. Med distans till det gamla hemlandet ser han med bestörtningen på de höga dödstalen och undrar varför ingen höjer rösten.

– Hur fan kan vi ligga som nummer fem i världen i döda per capita? Det är inte värdigt Sverige.

Närhet under pandemin

Samtidigt är den historieintresserade skådespelaren hoppfull över det som han betraktar som en global kamp mot smittan som förs gemensamt.

– Aldrig i världshistorien har vi gått samman en hel värld och försöker rädda människor. Det kommer komma någonting oerhört positivt ur det här, det gör det ur varje pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närhet under pandemin

Mer i ämnet