Petter Wallenberg menar att han har sökt Pragya Pallavi sedan i maj och för att försöka lösa konflikten Foto: Pressbild/Miguel Angel Regalado

Petter Wallenberg: Jag gör en motanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Petter Wallenberg anklagas av en indisk artist för upphovsrättsintrång. Nu väljer Wallenberg att polisanmäla artistens advokat, som han anser bedriver en förtalskampanj mot honom.

En konflikt har blossat upp mellan den indiska artisten Pragya Pallavi och Petter Wallenberg. I en artikel i Dagens nyheter i dag meddelade Pallavi att hon har polisanmält Wallenberg och hans organisation Rainbow riots för upphovsrättsintrång, detta efter att Wallenberg lagt upp låtar på Spotify och Youtube som hon varit delaktig i att skapa, samt bearbetat dem på ett sätt som hon anser kränker hennes upphovsrätt. Rainbow Riots ska bland annat ha tagit bort bitar i låtarna.

”De var klara”

Pallavi hävdar att hon varit medskapare till sex av albumets tio låtar. Men enligt Petter Wallenberg var Pallavi aldrig medlåtskrivare.

– Det stämmer inte. Jag och mitt låtskrivarteam har skrivit alla låtar. De var klara. Om hon lagt till en vers betyder det inte att vi inte får framföra vår originalversion. I så fall skulle aldrig en hiphoplåt kunna framföras. Hon är inte medlåtskrivare, säger Petter Wallenberg till Kulturnyheterna.

Pallavis advokat Pia Janné säger till Dagens nyheter att det finns sms- och mejlkonversationer som bevisar att Pallavi och Wallenberg skapat låtarna tillsammans. Hon hävdar att bearbetningen är upphovsrättsintrång.

”Samtliga backar mig”

Men enligt Wallenberg var det Pragya själv som ville att hennes bitar skulle tas bort från låtarna.

– Då gjorde vi det. Samtliga trettio andra artister backar mig och Rainbow riots, säger Wallenberg.

Har sökt en lösning

Konflikten uppstod under förhandling om royalty och kontrakt. Pallavi menar att hon inte har erbjudits skälig ersättning och erkännande som upphovsrättsinnehavare, och att det inte fanns något kontrakt.

Men enligt Petter Wallenberg har Pallavi haft samma villkor kring royalties och ersättning som övriga trettio artister i Rainbow Riots India. Han säger att han har sökt Pragya Pallavi sedan i maj och för att försöka lösa konflikten.

– Det har inte varit någon förhandling från deras sida. Vi har försökt hitta en lösning. Detta är onödigt och ledsamt, säger Petter Wallenberg.

Polisanmäler tillbaka

Petter Wallenberg säger nu till Kulturnyheterna att han kommer att polisanmäla Pragya Pallavis advokat.

– På inrådan av min advokat kommer jag att polisanmäla detta. Advokaten har brutit mot flera punkter av advokatsamfundets regler, till exempel vägrat prata med mitt juridiska ombud. Hon har bedrivit en förtalskampanj i medier mot mig, i stället för att lösa frågan med min jurist, säger Petter Wallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.