Y-blokka, med sina reliefer av bland annat Picasso, ska rivas. Foto: Lise Åserud/TT

Picasso-museum riktar kritik mot norsk rivning

Uppdaterad
Publicerad

Chefer för sex spanska museer och arkitektinstitutioner riktar kritik mot Norges beslut att riva regeringsbyggnaden Y-blokka vars fasad har ett konstverk av Pablo Picasso.

Företrädare för bland annat Pablo Picasso-museet i Barcelona, Barcelonas moderna konstmuseum MACBA och Joan Miró-stiftelsen har skrivit ett ”manifest för att bevara Y-Blokkas Picasso-mural” skriver norska Verdens Gang.

Den norska regeringen beslutade att riva regeringskvarteret Y-blokka efter att det skadats i samband Anders Behring Breiviks terrorattentat 2011. På fasaden finns verket Fiskarna av konstnären Pablo Picasso, som ska tas tillvara och utgöra en del av det nya regeringskvaretet.

”Vi anser att det är nödvändigt att bibehålla den arkitektoniska helheten” skriver de spanska företrädarna i sitt manifest och fortsätter: ”Verket skapades som enhet och att förstöra en del är att förstöra helheten”, skriver de.

Förra veckan skickade konstmuseet MoMa i New York ett brev till statsminister Erna Solberg där företrädare för museet bad Norge att tänka om gällande rivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.