Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Pink Floyd-grundaren fortsätter uttala sig om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hans spelningar i Polen ställts in på grund av tidigare uttalanden går Roger Waters återigen ut med ett öppet brev om kriget i Ukraina, den här gången riktat mot Vladimir Putin.

Roger Waters skrev i början av september ett öppet brev till Ukrainas presidents fru, Olena Zelenska, där han bland annat beskyllde ukrainska extremister för kriget. Han kritiserade även västerländska länder för att de skickat vapen till Ukraina.

Brevet, tillsammans med tidigare uttalanden om att Nato provocerat fram kriget genom att låta Rysslands grannländer ansluta sig, ledde i helgen till att två av Roger Waters spelningar i Polen blev inställda.

Brevet till Putin

Under måndagen publicerade Roger Waters ännu ett öppet brev på sin facebooksida, den här gången till Rysslands president. Waters uppger att han fått kommentarer på sociala media som undrar varför han bara skrivit till Olena Zelenska och inte till Vladimir Putin. Han börjar därför brevet med att berätta att han uppmuntrar till en diplomatisk lösning mellan länderna.

Därefter ber Waters Putin säga högt att han vill ha ett slut på kriget, och att Ryssland inte har några intressen bortom det rysktalande folket i Krim, Donetsk och Luhansk och deras säkerhet.

”Jag känner vissa som tror att du vill ta över hela Europa. Om du vill det, fan ta dig, då kan vi lika gärna bara spränga varandra i småbitar” skriver Roger Waters i brevet.

Kritiserar USA och Nato.

Waters skriver även att han läst Putins tal. Utifrån dem har han fått uppfattningen att Putin vill förhandla sig till en lösning där Ukraina får behålla sitt självstyre och förhåller sig neutralt gentemot Ryssland. En sådan förhandling skulle enligt Waters behöva innehålla en överenskommelse om att aldrig mer invadera ett annat land.

”Jag vet, jag vet, USA och NATO invaderar andra självstyrande länder hela tiden för lite olja, men det betyder inte att du borde göra det, din invasion av Ukraina kom som en överraskning för mig, det var ett hemskt och aggressivt krig, provocerat eller inte”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.