Foto: Rob Grabowski/AP/TT

Pink Floyd-grundarens konserter ställs in i Polen – efter uttalande om kriget

Uppdaterad
Publicerad

Roger Waters, som grundat bandet Pink Floyd, riskerar att bli persona non grata i den polska staden Krakow efter sina uttalanden om kriget i Ukraina. Detta rapporterar AP.

I ett öppet brev till den ukrainska presidentens fru Olena Zelenska anklagade Waters ”extremnationalister” i Ukraina för att ha ”lett in ert land på vägen till detta katastrofala krig”.

Han menar även att Nato har provocerat fram invasionen genom att godkänna medlemskap för Rysslands grannländer. I brevet riktade han också kritik mot de länder som exporterat vapen till Ukrainas försvar.

Nu ska Krakows stadsfullmäktige ha en omröstning för att bestämma om Waters ska förklaras ”icke önskvärd”. I helgen meddelade också konsertarrangören i Krakow att spelningarna ställs in.

”Det blir i så fall en stor förlust för mig som har sett fram emot att sprida mitt kärleksbudskap till det polska folket”, skriver Waters i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.