Pixar söker ung transperson för ny film

Uppdaterad
Publicerad

Filmbolaget Disney's Pixar Studios har under de senaste åren börjat inkludera allt fler minoritetspersoner i sina filmer. Nu söker filmbolaget en ung transperson som ska göra en av rösterna i en kommande film.

Att skådespelare som tillhör olika minoritetsgrupper bör få företräde att porträttera just minoritetsgrupper på vita duken har blivit en stor debatt de senaste åren.

Flera produktionsbolag har fått hård kritik för att till exempel låta straighta personer spela hbtqi-roller, eller att låta vita personer dubba roller med andra ursprung.

Därför har det väckts extra mycket uppmärksamhet nu när Disney's Pixar Studios gått ut med att de söker en ung transperson i tonåren som kan ge sin röst åt en karaktär för en kommande animerad film.

Skådespelaren ska porträttera en transtjej i 14-årsåldern vid namn Jess, som beskrivs som omtänksam, rolig och lojal. Produktionsbolaget trycker på att skådespelaren som tar sig an rollen måste kunna porträttera en ung transtjej på ett autentiskt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.