Lisbeth Sundén Andersson (M) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Planerna på folkhögskola mot extremism skrotas

Publicerad

Förslaget om att göra om Göteborgs folkhögskola till att arbeta mot hedersrelaterat våld och extremism röstades ner i Västa Götalands regionstyrelse under torsdagen.

– Vi är jättelättade och får arbetsro igen, säger Johanna Bernhardson, en av de lärare på skolan som kritiserat förslaget.

Förslaget om att rikta om Göteborgs folkhögskola till att arbeta mot extremism kom från Selma högskoleförening, och dess ordförande Lisbeth Sundén Andersson (M) och Ann-Sofie Hermansson (S), som Kulturnyheterna rapporterat tidigare.

Röstades ned

Men initiativet fick kalla handen i regionstyrelsen under tisdagen, något Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

– Just nu är det inte aktuellt med något övertagande av någon av våra offentliga folkhögskolor, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för regionens kulturnämnd, till tidningen.

– Däremot är det fritt fram för föreningen Selma att börja från början och ansöka till Folkbildningsrådet om finansiering för att skapa en skola i egen regi.

Lättad lärarkår

Förslaget fick hård kritik från lärarna på skolan, som oroade sig för politiskt styrning av utbildningarna och filmstudenternas produktion.

– Vi är jättelättade och får arbetsro igen, säger Johanna Bernhardson, en av de lärare på skolan som kritiserat förslaget, till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.