Plattformen Parler tillbaka på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Appen Parler har pekats ut som ett av organisationsforumen inför stormningen av det amerikanska parlamentet. Nu verkar sajten vara tillbaka på nätet efter att ha försvunnit förra veckan.

”Hallå världen, är den här på?”, skrev sociala medier-plattformen Parlers grundare John Matze i helgen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

För en dryg vecka sedan stängde Apple av Parlers app från App Store, strax efter att Google tagit bort den från Google play. Det största bakslaget för Parler kom dock när Amazon stängde av företaget från sina servrar, vilket i praktiken innebär att det inte går att existera online förrän man hittat en ny värdserver.

Under söndagen kom dock första livstecknet: På sajten skriver John Matze att man siktar på att snart få igång appen igen.

Vad är Parler?

Parler grundades 2018 och har kallat sig själv ett icke-modererat alternativ till Twitter och är en av de plattformar som använts för att organisera stormningen av det amerikanska parlamentet Capitolium.

Apples vd Tim Cook har sagt sig vara villig att låta Parlers app komma tillbaka till App store om företaget börjar moderera innehållet på plattformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.