Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som en dröm” – Hör Mickaela Persson om att tilldelas Katapultpriset. Foto: Oscar Fries

Poeten Mickaela Persson tilldelas årets Katapultpris

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Mickaela Person tilldelas årets Katapultpris för sin ”egensinniga diktvärld full av kärlek till poesin”.

– Det känns som en dröm, säger Mickaela Persson till Kulturnyheterna.

Sedan 1991 delar Sveriges författarförbund ut Katapultpriset, som består av 60 000 kronor, till en framstående debutant med syftet ”att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset”.

Årets vinnare är poeten Mickaela Persson – som ifjol debuterade med diktsamlingen ”En adept till mästaren av schack gör en inre färd till Sibirien”.

-Det känns som en dröm, som att jag svävar. Jag vet inte... det är så stort, säger Mickaela Persson.

”Hyllning till metaforernas sprängkraft”

Diktsamlingen är utgiven på förlaget Faethon och beskrivs som en resa genom Sibirien ”med – eller mot? – en älskad kvinna”.

Juryn motiverar vinsten med formuleringen:

”För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin.”

Inspireras av plats och litteratur

Mickaela Persson är uppvuxen i Stockholm och inspireras av platser i staden som Almåsa havshotell i Västerhaninge och delikatessbutiken på S:t Eriksgatan, men hon tar också inspiration från annan litteratur som lesbiska kärleksromaner från 30-talet.

Med prispengarna ska nu Persson vinkla fokus mot kommande verk.

– Jag ska satsa på mitt skrivande, min nästa diktsamling är ju redan klar. Den handlar om lingvistik och mytologi, säger hon.

Utöver Mickaela Persson var även Mikael Yvesand, Merima Dizdarević, Sorin Masifi och Joakim Raks nominerade till priset som delades ut idag på Umeå littfest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.