Rolf Aggstam berättar om diktsamlingen Glimmer från 1975. Foto: SVT

Poeten och författaren Rolf Aggestam har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Aggestam, poet, författare och översättare, har avlidit 79 år gammal, rapporterar Svenska Dagbladet.

Aggestam debuterade 1973 med diktsamlingen Ditt hjärta är ett rött tåg och 1994 kom hans roman Niagara!. Han gav ut totalt nio diktsamlingar, och i januari ges den tioende, Mitt i det veka livet, ut postumt på Wahlström & Widstrand.

Han växte upp i Nockeby i Bromma, men flyttade till Näsåker på 1980-talet tillsammans med sin fru, författaren Annelie Fridell-Aggestam. Rolf Aggestam var aktiv inom litteraturvärlden och bland annat redaktör för tidskriften Lyrikvännen och Wahlström & Wistrands litterära kalender Halifax. Tillsammans med Per Helge och Sandro Key-Åberg drog han igång Lyrik- och visveckan vid Hallstaberget i Sollefteå.

Rolf Aggestam översatte bland annat den amerikanska poeten Walt Whitman. Han tilldelades Sveriges Radios lyrikpris och De Nios vinterpris. Rolf Aggestam blev 79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.