Foto: TT Bild.

Polanski hoppas kunna återvända till USA

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Roman Polanski hoppas kunna återvända till USA efter nära 40 år. Det rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Roman Polanskis advokat uppger att de lyckats nå en överenskommelse med det amerikanska rättsväsendet som innebär att den nu 83-årige regissören kan resa tillbaka till USA efter fyra decennier.

Den utdragna processen tog sin början 1977 efter ett sexuellt övergrepp mot en minderårig flicka. Polanski medgav att han haft sex med en minderårig och satt frihetsberövad i 42 dagar varpå han släpptes. Året därpå lämnade han USA för att undgå ett längre fängelsestraff. Och det är alltså en sådan påföljd som Polanski hoppas kunna undvika efter överenskommelsen.

Roman Polanski, som bland annat regisserat filmer som ”Pianisten” och ”Rose Mary's baby”, har på senare år riskerat att utlämnas från Schweiz där han tillbringade närmare ett år i husarrest och från Polen, men båda länderna tillbakavisade till slut de amerikanska myndigheternas begäran om utlämnande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.