Polarpriset 2009

Publicerad

Stikkan Andersson prestigefyllda musikpris tilldelas den brittiske artisten Peter Gabriel och den venzuelafödde dirigenten och kompositören José Antonio Abreu.

Peter Gabriel är soloartist och var fram till 1975 sångaren i popgruppen Genesis. Han har också skrivit filmmusik och Oscarsnominerades för ledmotivet till Wall-E, Down to Earth.
Juryns motivering lyder:

”För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärskap tilldelas Peter Gabriel Polar Music Prize 2009. Som kompositör, artist och person har Peter Gabriel inte bara haft ett avgörande inflytande på populärmusikens utveckling, utan omdefinierat populärmusik som begrepp. Hos Peter Gabriel sammanflätas inte bara ton, röst och bild – hans musik är det globala samhällets megafon och samtidigt dess mest skoningslösa kritiker. Peter Gabriels konstnärskap är världsmusik i dess mest betydelsefulla mening.”

José Antonio Abreu är den venezuelafödde dirigenten, kompositören och ekonomen som nu hyllas för sitt arbete att genom musiken hjälpa barn ur fattigdomens Venezuela.

”Driven av en vision om att den klassiska musikens former kan skapa en bättre tillvaro för Venezuelas barn, grundade han musiknätverket El Sistema, som givit hundratusentals ungdomar ett redskap att lämna fattigdomen. José Antonio Abreus framgångsrika arbete har lyft fram traditionella värden som respekt, gemenskap och medmänsklighet. Hans gärning pekar på vad som är möjligt när musiken blir ett samhällsfundament och därmed en naturlig del av människors vardag. Samtidigt har ett nytt framtidshopp ingjutits hos såväl barn, föräldrar som politiker. José Antonio Abreus vision tjänar som förebild för oss alla.

Polarpriset delades ut för första gången 1992 och ges till personer som gjort betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet. Prissumman är en miljon kronor per pristagare.

Sofia Benholm

1992 Paul McCartney, de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen
1993 Dizzy Gillespie (postumt), Witold Lutos?awski
1994 Quincy Jones, Nikolaus Harnoncourt
1995 Elton John, Mstislav Rostropovitj
1996 Joni Mitchell, Pierre Boulez
1997 Bruce Springsteen, Eric Ericson
1998 Ray Charles, Ravi Shankar
1999 Stevie Wonder, Iannis Xenakis
2000 Bob Dylan, Isaac Stern
2001 Burt Bacharach, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen
2002 Miriam Makeba, Sofija Gubajdulina
2003 Keith Jarrett
2004 B.B. King, György Ligeti
2005 Dietrich Fischer-Dieskau, Gilberto Gil
2006 Valerij Gergijev, Led Zeppelin
2007 Steve Reich, Sonny Rollins
2008 Renée Fleming, Pink Floyd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.