Polarpriset till Patti Smith, Kronos Quartet

Uppdaterad
Publicerad

Årets Polarpris går till den mångsidiga amerikanska artisten Patti Smith och den San Francisco-baserade stråkkvartetten Kronos Quartet.

Motiveringarna lyder bland annat:

”Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer.”

Och för Kronos Quartet:

”Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violiner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar.”

Punkens gudmor

64-åriga Patti Smith har kallats ”punkens gudmor”, inte minst för det inflytelserika albumet ”Horses” (1975), men har också gjort sig känd som poet, konstnär och på senare tid även författare med den självbiografiska ”Just Kids”. Boken om hennes tidiga konstnärsår och relation med Robert Mapplethorpe vann det prestigefyllda priset National Book Award förra året.

Smith har också gjort skivor som ”Radio Ethiopia”, ”Easter” och ”Wave” och är kanske mest känd för sin hit ”Because the Night” som hon skrev tillsammans med Bruce Springsteen.

Mångsidig kvartett

Stråkkvartetten Kronos Quartet grundades i Seattle 1973 och har under sina 38 år samarbetat med en lång rad kompositörer och artister och gett ut 25 skivor med modern klassisk musik.

De har bland annat jobbat med kompositörer som Arvo Pärt, George Crumb, Henryk Górecki, Steve Reich, Philip Glass; men är också kända för sina kollaborationer med så olika artister och konstnärer som Allen Ginsberg, Björk, Asha Bhosle, David Bowie, Nelly Furtado, Faith No More, Dave Matthews Band och Nine Inch Nails.

”Bra dynamik”

SVT:s musikkritiker Camilla Lundberg är mycket nöjd med pristagarna, inte minst blandningen.

– Jag tycker att Polarpriset de senaste åren har börjat fatta poängen med att ha en klassisk- och en pop-pristagare – de har hittat en dynamik mellan de båda. Som med Ennio Morricone och Björk, eller José Antonio Abreu och Peter Gabriel året innan.

Lundberg gillar speciellt valet av Kronos Quartet.

– Jag tycker att det var kanonbra. Det finns få musiker som varit så expansiva och gjort så mycket för både så många genrer, musiker och områden i världen, säger Camilla Lundberg.

– När de startade var hela attityden ny och annorlunda. På den tiden var en stråkkvartett fyra allvarliga herrar i frack, men det här var tre killar och en tjej som spelade Philip Glass och inte vanliga saker som Beethoven och Mozart. Och senare samarbetade de med popmusiker och artister från hela världen. De utforskar hela tiden nya saker.

Prissumma på 1 miljon kronor

Polar Music Prize, som instiftades av Stig ”Stikkan” Andersson, har en prissumma på en miljon kronor till vardera pristagare och delas ut vid en ceremoni av Kung Carl XVI Gustaf i Konserthuset i Stockholm den 30 augusti.

Tidigare pristagare

1992 Sir Paul McCartney / Estland, Lettland, Litauen

1993 Dizzy Gillespie / Witold Lutoslawski

1994 Nikolaus Harnoncourt / Quincy Jones

1995 Sir Elton John / Mstislav Rostropovich

1996 Pierre Boulez / Joni Mitchell

1997 Eric Ericson / Bruce Springsteen

1998 Ray Charles / Ravi Shankar

1999 Stevie Wonder / Iannis Xenakis

2000 Bob Dylan / Isaac Stern

2001 Burt Bacharach, Robert Moog / Karlheinz Stockhausen

2002 Sofia Gubaidulina / Miriam Makeba

2003 Keith Jarrett

2004 B.B. King / György Ligeti

2005 Gilberto Gil / Dietrich Fischer-Dieskau

2006 Valery Gergiev / Led Zeppelin

2007 Steve Reich / Sonny Rollins

2008 Renée Fleming / Pink Floyd

2009 José Antonio Abreu & El Sistema / Peter Gabriel

2010 Ennio Morricone / Björk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.