Polarpristagaren invigde Östersjöfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Den finska tonsättaren Kaija Saariaho var på plats i Stockholm i god tid inför Polarpriset. Kulturnyheterna träffade henne.

Den ryskamerikanske konstnären Mark Rothkos målningar och den amerikanske poeten Ezra Pounds poesi ligger som inspiration till årets finländska Polarpristagare Kaija Saariahos komposition ”Sombre”.

I fredags hade verket Europapremiär, som invigningskonsert på Östersjöfestivalen i Stockholm. Kulturnyheterna träffade Kaija Saariaho och Esa-Pekka Salonen (se intervjun ovan).

Polarpriset

Polarpriset på tisdag

Kaija Saariaho var på plats i Stockholm i god tid inför tisdagens Polarprisgala, där hon ska ta emot sitt pris sida vid sida med senegalesiske Youssou N'Dou.

Östersjöfestivalen är den elfte i ordningen och är i år lagd till 23 – 30 augusti. Dirigenten och tonsättaren Esa-Pekka Salonen är konstnärlig ledare.

Reporter/klippning: Sindra Grahn

Foto: Joakim Hallgrim Rückert/Andreas Hult

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset

Mer i ämnet