Lägret i Auschwitz, nära Krakow i södra Polen, omfattar 155 lägerbyggnader, 300 sönderfallande anläggningar och hundratusentals personliga tillhörigheter och dokument – allt utspritt över ett drygt 200 hektar stort område.
Polens premiärminister Donald Tusk skrev den 10 februari till ledare i Europa och en del andra länder, särskilt sådana med stora judiska befolkningsgrupper, och bad om stöd. Han påpekade att det statliga museet Auschwitz-Birkenau inte självt har de resurser som krävs för att hejda förfallet och att museiledningen därför ämnar starta en specialfond med ett minimikapital på 120 miljoner euro (1 360 miljoner kronor).
”Att rädda Auschwitz-Birkenau innebär också att rädda minnet av de miljoner som led och bestialiskt mördades. Det är hela Europas ansvar och plikt”, förklarade Tusk i sitt brev.
Judar från alla delar av Europa mördades i de gaskammare i Auschwitz-Birkenau som nazisterna byggde efter Tysklands erövring av Polen 1939. Många andra i lägret dukade under för svält, slavarbete, sjukdomar eller medicinska experiment.
Efter kriget satte upp Polen upp ett museum på platsen, benämnt Oswiecim på polska. Hundratusentals människor besöker museet varje år och passerar in genom den lägerjärngrind som förkunnar att ”Arbeit macht frei” (Arbete ger frihet).
TT/Reuters