Klättringsmöjligheterna i Stora Vika ansågs vara en säkerhetsrisk Foto: Pressbild/ MUsic goes further

Polisen: ”Ansökan kom in först i mars”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören till ”Into the factory” menar att festivalen blåstes av så nära inpå öppning för att polisen dröjt åtta månader med att ge besked om tillstånd. Men det stämmer inte, säger polisen. Trots att festivalarrangörerna meddelade allmänheten att ”Into the factory” skulle hållas i Stora vika, Nynäshamn, redan i oktober 2016, kom ansökan om tillstånd in till polisen först ett halvår senare.

”Into the factory” ställdes in igår, bara två veckor före öppning. Arrangörerna menar att det sena beskedet beror på att polisen dröjt åtta månader med att ge besked om ifall festivalen får tillstånd att hållas i Stora vika i Nynäshamn.

– Ansökan kom in till oss den 21 mars så det har inte tagit 8 månader, säger Ulrika Kairento på polisens tillståndsenhet i Stockholm:

– Januari-juli är högsäsong då vi får in jättemånga ansökningar, ändå påbörjade vi handläggingen direkt. Vi gav det första beskedet om att vi överväger avslag den 15 maj, säger hon till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Svensk musikfestival expanderar utomlands

Platsen anses olämplig för vissa besökare

Orsaken till att arrangörerna sedan fick ett slutgiltigt nej den 22 juni, är enligt polisen kombinationen av plats och besökare.

– När vi fick in ansökan hörde vi lokalpolisområdet i Haninge. Den sammanlagda bedömningen blev sedan att den typen av evenemang inte är lämplig på den här ytan; en gammal fabrikslokal där det finns mycket utstickande föremål. Det är delvis ett rivningsobjekt och ligger nära vatten. Vi har även hört brandförsvaret.

Kan du specificera vad du menar med ”den typen av evenemang”?

– Man har självklart tittat på vilken publikkategori som kan tänkas komma och vilka besökare man kan räkna med. Men i det stora hela så är det framför allt platsen som inte bedömts lämplig för den besökarkategorin, säger Ulrika Kairento:

– Det serveras alkohol så folk kommer vara berusade, liknande evenemang har dessutom haft väldigt hög narkotikapåverkan bland besökarna. Och det ökar riskerna.

Är det något i genren som gör det riskfyllt, skulle man kunna ha en annan typ av evenemang i de här fabrikslokalerna?

– Det är svårt att svara på eftersom vi har bedömt just den här festivalen, men musiken som sådan finns det ju andra evenemang, på andra platser, som vi tillåter.

Otillräckliga justeringar

Arrangören Mattias Hedlund sa igår till Kulturnyheterna att de gjort vad de kunnat för att gå polisen tillmötes så snart de förstod att polisen övervägde avslag.

– Vi bemötte polisens krav, och gjorde utrymmet ännu säkrare än våra konsulter tyckte var rimligt från början. Vi vill självklart inte att någon skadar sig, det är vår skyldighet som arrangör att ha en tillräckligt säker festival och vår bedömning är att det inte är några problem alls, sa Mattias Hedlund till Kulturnyheterna då.

Gjorde arrangören de justeringar som ni krävde för att det skulle anses säkert?

– De hade gjort vissa justeringar och förtydliganden kring hur de bedömde att festivalen kunde genomföras på ett säkert sätt. Lokalpolisområdet bedömde dock att det inte var tillräckligt för att kunna garantera säkerheten för besökare utan att ta för stora polisresurser i anspråk, säger Ulrika Kairento.

Oklara belägg för flygförsök

I polisens avslag står att läsa att: ”Risken för fallolyckor, alternativt klättring i kombination med narkotikapåverkan där tanken på att flyga från höjder inte förefaller alldeles främmande, gör att lokalpolisområdet ser enorma säkerhetsrisker i byggnadernas utformning avseende klättringsmöjligheterna till de höga höjderna”.

Arrangören sa till Kulturnyheterna att bedömningen är orealistisk och hör hemma på 70-talet.

Manne Jönsson, chef på avdelningen för grova brott på Stockholmspolisen, har skrivit under lokalpolisområdets yttrande. Han försvarar formuleringen att narkotikapåverkade personer riskerar klättra eller försöka flyga.

– Det är en bedömning som vi gjort utifrån polisiär erfarenhet. Det finns ett antal dödsfall som sker regelbundet, där personer som faller från högre höjder är narkotikapåverkade, säger han till Kulturnyheterna.

Har du något exempel? Det kan ju uppfattas som spekulativt om man inte har något att belägga påståendet med?

– Jag har inget konkret exempel just nu, men vi har den typen av dödsfall återkommande, där narkotikapåverkade människor går upp på höga höjder och av olika anledningar hoppar. Det är ju svårt att fråga personerna varför de gjort det eftersom de tyvärr inte lever.

Du ser alltså inget problematiskt i formuleringen?

– Det är möjligt att det finns en avslutning som kunde formulerats annorlunda, men kombinationen narkotika och möjligheten att klättra innebär en betydande säkerhetsrisk. Den här typen av evenemang bör genomföras på en plats där det inte finns den här möjligheten att klättra till höga höjder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.