Journalistförbundet och Reportrar utan gränser JK-anmäler polisen. Foto: Marc Femenia/TT/ Tor Johnsson/SJF

Polisen JK-anmäls – förde bort två journalister vid en klimataktion

Uppdaterad
Publicerad

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser anmäler polisen till Justitiekanslern (JK). Det efter att polis i början av juni fört bort två journalister vid en klimataktion. 

Det var i början av juni som en fotograf och en reporter bevakade en planerad klimatdemonstration på Västerbron i Stockholm. Under aktionen började polisen leta igenom deras utrustning och förde bort de två journalisterna i en polisbil, enligt Journalistförbundet.  

De båda journalisterna uppgav då att de berättade för poliserna att de var på plats för att bevaka händelsen som journalister, men att polisen inte lyssnade och i stället släppte av dem norr om stan. Enligt journalisterna ska polisen ha efterfrågat deras källor.  

Polisen bekräftade att journalisterna avlägsnades från platsen eftersom de inte kunde styrka sin identitet med presslegitimation. Ingen misstänktes för brott. Enligt polisen ska de inte ha försökt röja källskydd. 

Det finns dock inget formellt krav på att journalister ska kunna visa presslegitimation när de bevakar demonstrationer.

Journalistförbundet fördömde händelsen tillsammans med Reportrar utan gränser.

Polisen JK-anmäls  

Nu har Journalistförbundet och Reportrar utan gränser valt att skicka in en gemensam anmälan till JK med anledning av polisens agerande i samband med händelsen.  

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt, säger Ulrika hyllert, ordförande i ett uttalande.

De båda organisationerna är kritiska till bortförandet men också till att polis, enligt de bortförda journalisterna, ska ha efterforskat källor samt tvingat journalisterna att lämna ifrån sig kamera och mobiltelefon.  

I anmälan framhålls att polisens agerande strider mot principer i tryckfrihetsförordningen om anskaffarfrihet, efterforskningsförbud och källskydd.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.