Bokmässan i Göteborg 2017 sker inte på bara en plats. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läget lugnare vid Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Orolig stämning bland motdemonstranterna kring Korsvägen i Göteborg gjorde att polisen uppmanade Bokmässans besökare att stanna inne på mässan och hotell Gothia.

Nu skriver de på sin hemsida att evenemanget kan fortsätta som vanligt.

NMR skulle ha börjat sin demonstration utanför Bokmässan i Göteborg. De fick ta en annan väg, men strax innan tre utbröt konfrontationer mellan polis och motdemonstranter vid samma plats, vid Korsvägen och Svenska mässan.

– Vi rekommenderar att man ska vara på insidan och läsa en bok och inte gå ut, sade en polis på plats till Kulturnyheterna.

– De har sagt att vi inte ska gå ut, säger författaren Camilla Läckberg som står i lobbyn och iakttar demonstrationerna och den kravallklädda polisen genom fönstret.

Polisen skriver dock på sin hemsida att Bokmässan kan fortgå som vanligt och strax efter fyra har motdemonstranterna lämnat platsen och ingångarna till hotellet Gothia är öppna.

Inne på mässgolvet har saker och ting flutit på ostört.

– Vi har kört på, vi har inte hört något från polisen. Jag tycker att man ska ge de som bråkar så lite uppmärksamhet som möjligt, säger Eva Månsson i Svenska Akademiens monter.

Inte heller i Bokförlaget Polaris monter har man hört något från säkerhetspersonal.

– Vi fick höra av kollegorna här att vi inte skulle gå ut, men vi har inte fått någon säkerhetsinformation, säger Jonas Axelsson, förlagschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet