”Karin skalar äpplen” av Carl Larsson 1904 (något beskuren).

Polisen vill föra tillbaka tavlan till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Minst 21 år har gått sedan tavlan ”Karin skalar äpplen” stals från Norrköpings konstmuseum. Nu öppnar polisen ett gammalt fall.

På tisdagen rapporterade Kulturnyheterna att en privatperson har polisanmält auktionshuset Bukowskis för häleri. Orsaken var att Bukowskis än en gång hade lagt ut den stulna Carl Larsson-akvarellen ”Karin skalar äpplen” till auktion.

Nu visar det sig att polisen tar konsthärvan på allvar. Godsspaningsgruppen i Stockholm återupptar det gamla, tidigare nedlagda fallet. I den nya utredningen ska polisen försöka ta reda på om någon har gjort sig skyldig till häleri, och i så fall vem. Man letar många år bakåt i tiden.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

Ingen misstänkt än

– Vi jobbar på att se om vi kan få fram ett häleri under den här tidsaxeln, från 1991 fram tills nu. Vi har flera namn på personer som tidigare har ägt tavlan. Men i nuläget har vi ingen misstänkt, säger Lars Ahlm som är förundersökningsledare på Godsspaningsgruppen i Stockholm.

”Karin skalar äpplen” försvann från Norrköpings konstmuseum någon gång mellan 1988 och 1991. Det upptäcktes först 1991, och då anmäldes stölden hos polisen. Nyligen fann polisen en viktig pusselbit – museets gamla anmälan – med hjälp av Landsarkivet.

”Till den rättmätige ägaren”

Enligt en av Kulturnyheternas källor är tavlan nu beslagtagen av polisen i Stockholm. Ägaren finns i Norge, men lät flytta tavlan till Sverige med anledning av auktionen på Bukowskis.

Förundersökningsledaren har redan en klar vision av vad han hoppas att utredningen ska leda till

– Det ligger i mitt intresse att tavlan kan återgå till den rättmätiga ägaren.

Vem är det?

– Det är Norrköpings konstmuseum, säger Lars Ahlm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

Mer i ämnet