Stulen Carl Larsson säljs på auktion igen

Uppdaterad
Publicerad

Auktionshuset Bukowskis ska återigen sälja den stulna Carl Larsson-tavlan ”Karin skalar äpplen” på auktion. Trots att Norrköpings kommun anser sig vara tavlans ägare.

För ett år sedan rapporterade Kulturnyheterna om tavlan ”Karin skalar äpplen” som stals från Norrköpings konstmuseum i slutet av 80-talet. Plötsligt dök tavlan upp på en auktion på Bukowskis. Då uppstod en ägartvist mellan Norrköpings kommun och en privat konstsamlare från Norge som köpt tavlan i god tro.

Efter den stora uppmärksamheten kring försäljningen så såldes inte tavlan. Nu är den ute till föräljning igen på Bukowskis, men Norrköpings kommun anser sig fortfarande vara tavlans rättmätiga ägare.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

– Vår hållning har inte förändrats på något sätt. Vi anser att det är vårt verk, det är ingen tvekan om det. Vi har full dokumentation som bevisar det, säger Carina Fahlén som är intendent på Norrköpings konstmuseum.

Men en sak saknas, Norrköpings museum har inte kunnat hitta en polisanmälan från när tavlan stals. En polisanmälan har heller inte hittats i polisutredningen kring tavlan och Bukowskis står därför fast vid att det är rätt att sälja tavlan.

– Det finns inget tvivel vem som är den rättmätiga ägaren, det har polisutredningen kommit fram till, säger Anna-Karin Pusic, chef på Bukowskis konstavdelning.

Fallet är nu preskriberat och rent juridiskt är den norske konsthandlaren verkets ägare. För ett år sedan ville konsthandlaren inte sälja tavlan billigare till Norrköpings kommun och kommunstyrelsen i Norrköping beslutade att inte köpa tavlan till marknadspris.  Det tänker man inte göra nu heller. Istället hoppas Carina Fahlén att någon känner för kommunen.

– Det enda vi kan hoppas är att någon där ute som har de ekonomiska musklerna kan köpa tavlan till Norrköpings kommun, säger hon.

Carl Larsson målade tavlan ”Karin skalar äpplen” 1904 och den överlämnades som gåva till Norrköpings konstmuseum 1920. Auktionen äger rum i december och utropspriset är 1 200 000 – 1 400 000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

Mer i ämnet