Demonstranter utanför en domstol i Canberra i somras inför ett förhör där med en tidigare försvarsanställd man som anklagas för att ha läckt de hemligstämplade dokumenten om australiska soldaters agerande i Afghanistan till ABC. Foto: Rod McGuirk/AP/TT

Polisräd mot nyhetsredaktion var laglig

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året gjorde polisen ett tillslag mot australiska public servicebolaget ABC:s nyhetsredaktion. Nu har en domstol slagit fast att polisen hade rätt att beslagta datorer och annat redaktionellt material efter ett reportage om misstänkta krigsförbrytelser, rapporterar Sveriges radio.

– Det här beslutet är ett hårt slag mot den australiensiska befolkningens rätt till information, sade ABC:s nyhetschef Gawen Morris utanför domstolen i Sydney, skriver The Guardian.

Bakgrunden till räden mot ABC var ett tidigare reportage som handlade om hur australiska specialstyrkor begick krigsbrott i Afghanistan. Den federala polisen menade att reportrarna brutit mot nationell säkerhetslagstiftning då de mottagit uppgifter från en visselblåsare inom militären. Polisen beslagtog tusentals dokument.

Domstolen avfärdade ABC:s begäran att olagligförklara husrannskan mot redaktionen.

Brottsligt att ta emot information från militära källor

2018 skärpte Australiens konservativa regering säkerhetslagarna och det blev brottsligt för journalister att ta emot information från militära källor eller källor från underrättelsetjänster.

ABC ifrågasatte polisens rätt att göra räden och hävdade att den bröt mot en underförstådd konstitutionell rätt för yttrandefrihet i politiska frågor. Men domstolen avvisade argumentet med hänvisning till lagstiftningen, skriver BBC.

”Allvarligt hot mot allmänhetens rätt till information”

Den australiska fackföreningen Media, Entertainment and Arts Alliance menar att domen visar på ett ”pågående och allvarligt hot mot allmänhetens rätt till information”, skriver BBC. Regeringen har tidigare sagt att de stöder pressfrihet men att ”ingen står över lagen”.

Visselblåsaren har själv erkänt att det var han som gav ABC:s reportrar informationen och dokumenten och är nu under utredning för flera brott. Det är också de två ABC-reportrarna som gjorde och publicerade nyheten, rapporterar Sveriges radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.