Foto: Skärmdump Se og hør.

Se og Hør-journalister gripna av polis

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamnspolisen har gripit två tidigare Se og hør-journalister och gjort en husrannsakan på Aller media.

En av de anhållna journalisterna är Ken B. Rasmussen, författaren till den bok som avslöjade uppgifter om den danska övervakningsskandalen, det uppger Politiken.

Köpenhamnspolisen uppger att de båda misstänkta ska förhöras om sin inblandning i härvan, men vill säga hur de ställer sig till anklagelserna.

Medier

Polisen planerar att släppa journalisterna efter förhör.

Dessutom har polisen tillsammans med danska Rikspolisstyrelsen under tisdagen gjort ett tillslag mot Aller Media, där Se og Hør har sin redaktion.

Tillslaget handlar om att undersöka hur redaktionen och de tidigare medarbetarna har hanterat känslig informaitonen. Det skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

– Dagens tillslag handlar om att säkra bevis från misstänka, kommenterar poliskommissarie Bent Isager-Nielsen.

Åtal har inletts

Bakgrunden till polistillslaget är att medarbetare på Se og Hør ska ha fått information om kända personers kreditkortstransaktioner från kreditkortsföretaget Nets (tidigare PBS).

I samband med husrannskan häktades och förhördes de två journalisterna som är misstänka för överträdelse av danska strafflagen och marknadsföringslagen. Åtal har också väckts.

– Vi har inlett en förundersökningen men vi har fortfarande mycket arbete framför oss med att samla in mer material och säkra bevis, säger poliskommissarie Bent Isager-Nielsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet