Polisutredningen kring de stulna Dalí-skulpturerna nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm blev av med verk av den spanske konstnären Salvador Dalí i slutet av januari i år. Nu lägger polisen ner utredningen eftersom ingen misstänkt hittats.

Totalt tio skulpturer av surrealisten Salvador Dalí stals från konstgalleriet Couleur i januari. Enligt galleristen var verken värda mellan 200 – 500 000 kronor styck. I slutet av april ersattes galleriägaren med miljonbelopp för skulpturerna av försäkringsbolaget.

Nu meddelar polisen att utredningen är nedlagd – man har inte hittat någon som kan misstänkas för brottet. Men man har fått in tips från allmänheten.

Har fått in tips

”I det fall någon av de tillgripna statyerna dyker upp i något sammanhang får nya beslut tas. Polisen har blivit kontaktad vid två tillfällen för att kontrollera om statyerna är de som stals vid inbrottet – ingen av dessa var de stulna”, skriver polisens presstalesperson Towe Hägg till Kulturnyheterna.

Enligt experter på området kommer skulpturerna bli svåra att sälja vidare:

– Att omsätta stulen konst i dag är väldigt, väldigt svårt, för att inte säga omöjligt. Oavsett var de dyker upp så känns de igen. Nu blir de här också efterlysta av Interpol direkt, sade Magnus Bexhed, konstexpert och vd på Uppsala Auktionskammare till TT i januari.

Verken i fråga är skulpturer i en stor, numrerad upplaga. 350 exemplar ska finnas av varje, och varje verk är försedd med id-nummer och ett certifikat.

Se mer om de stulna verken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.