Politikern N'Dour inte klar med musiken

Uppdaterad
Publicerad

Pristagaren Youssou N'Dour är mest känd för sina samarbeten med artister som till exempel Peter Gabriel, och så det med Neneh Cherry som resulterade i världshiten Seven seconds. Men nu är det politiken som tar nästan all tid.

Han är en politisk artist och politiker. Det faktum att han nu är minister i Senegals regering gör att han är en musikpristagare som just nu inte har tid för musiken.

Youssou N'Dour är tätt förknippad med det som kallas world music, även om själv är noga med definitionen av begreppet.

Polarpriset

– World music är att mötas och föra samman olika erfarenheter och skapa något helt nytt. Det är inte min musik, inte afrikansk musik, det är hela världens musik, säger Youssou N'Dour till Kulturnyheterna.

Ett exempel är samarbetet med svenska Neneh Cherry.

– Videon spelades in i Tågarp, det blev som en symbol över hela min karriär, en låt som förändrade allt och öppnade en massa dörrar för andra låtar, berättar Youssou N'Dour.

För Youssou N'Dour har musik och politik alltid hört ihop. Så mycket att han själv blivit politiker.

– Jag är fokuserad på att slutföra demokratiprocessen i Senegal. Sedan återgår jag till musiken och låter politiken gå på sparlåga, säger Youssou N'Dour.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset

Mer i ämnet