Christer Nylander (L), Lotta Finstorp (M) och Amanda Lind (MP) Foto: TT

Politikerna: konstnärslönerna bör ses över

Uppdaterad
Publicerad

Bidrag på livstid till kulturskapare som äger vinstdrivande bolag bör ses över. Det säger politikerna efter Kulturnyheternas granskning. Kulturminister Amanda Lind (MP) öppnar för att göra ändringar i systemet.

Kulturnyheternas granskning av den statliga inkomstgarantin för konstnärer, de så kallade konstnärslönerna, visar att flera framgångsrika kulturskapare som i vissa fall gör miljonvinst genom sina bolag, ändå åtnjuter de statliga medel som ska gå till kulturskapare med försörjningssvårigheter.

– De som har tagit del av pengarna men har egna medel i sina bolag har inte gjort något formellt fel, men det bygger ju väldigt mycket på eget ansvar och att man vårdar det system som finns. Vi måste vara rädda om våra skattepengar i alla situationer, säger Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna.

Systemet med konstnärslöner är avskaffat sedan tio år men fortfarande har 103 svenska kulturskapare rätt till stödet, förutsatt att de inte tjänar mer än cirka 300 000 kronor om året.

”Man bör se över”

Christer Nylander (L), ordförande i Kulturutskottet skriver till Kulturnyheterna att riksdagspensionerna för före detta politiker med rätta nu sänks eller dras in om den tidigare ledamoten tjänar pengar genom ett bolag.

“Man bör se om det går att göra något liknande när det gäller konstnärslönerna. Jag hoppas att vi på det sättet kan få ökade resurser till långa stipendier med goda villkor för konstnärer som behöver det”, skriver han.

”Justeringar eller förtydliganden”

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tackat nej till en intervju med Kulturnyheterna men skriver i ett mejl att “det är uppenbart olämpligt agerande” av konstnärerna som driver framgångsrika bolag och samtidigt tar del av stödet. 

“Det är svårt att ändra förutsättningarna för ett stöd som människor redan blivit lovade, men jag kommer titta på hur möjligheterna ser ut att göra justeringar eller förtydliganden. Men oavsett, så hoppas jag att de som tar del av detta tänker igenom vad som är lämpligt.”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.