Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många i branschen skulle gärna se vaccinpass, men politikerna är mer tveksamma. Foto: Johan Nilsson/Stina Stjernkvist/TT

Partierna tveksamma till vaccinpass för kulturevent

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna skrev i slutet av förra veckan en debattartikel där de vill se vaccinpass på större evenemang för att underlätta för kultur- och idrottsbranschen. Men att ett sådant förslag skulle röstas igenom i riksdagen tycks vara osäkert, när Kulturnyheterna frågar de andra riksdagspartierna vad de tycker.

Fler röster höjs för vaccinpass för kulturevenemang. Flera aktörer i musikbranschen ser det som ett alternativ och både i Expressen och Dagens Nyheter har debattartiklar skrivits till passens fördel på kultursidorna.

Kulturnyheterna har frågat de svenska riksdagspartierna om de anser Sverige borde införa vaccinationsbevis på större kultur-, nöjes- och idrottsevenemang och om enskilda arrangörer ska tillåtas kräva det.

(S)

”Regeringen har föreslagit i en proposition som är överlämnad till riksdagen att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen bör förlängas för fortsatt möjlighet att anpassa åtgärder till smittläget och ta ställning till vilken typ av åtgärd som är aktuell. En möjlighet är att, med stöd av covid-19-lagen, införa krav på genomförd vaccination för vissa typer av verksamheter”, skriver Lena Hallengren, socialminister.

(L)

Liberalerna skriver att enskilda aktörer borde få införa krav på vaccinerade besökare om de vill.

”Vaccinpass är en god idé för att sköra personer tryggt ska kunna röra sig i samhället, förutsatt att de kan utformas så att integriteten tryggas för personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras. Aktörernas användande av vaccinpass bör ske på frivillig basis”, skriver Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson.

(MP)

”Miljöpartiet har inte tagit ställning till detta ännu utan kommer invänta Folkhälsomyndighetens underlag och ta ställning efter det”, skriver pressekreterare Tova Kibal.

(SD)

Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson skriver att frågan diskuteras internt i partiet just nu:

”Användningen av vaccinpass för att skilja människors tillgång till samhällslivet är inte oproblematisk. Just nu bör fokus vara att förmå så många som möjligt att vaccinera sig som ett eget val. Åtgärder som kan uppfattas som repressiva riskerar istället att spä på misstroende mot såväl vaccinationsprogrammet som andra åtgärder som vidtas för att möta pandemin.”

(KD)

Acko Ankarberg-Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, skriver:

”För riktigt stora idrotts-, nöjes- och kulturarrangemang kan vaccinpass vara en bra möjlighet för att möjliggöra evenemang utan för stora smittrisker. Folkhälsomyndigheten bör överväga det för tiden framåt i syfte att hitta en bra avveckling av restriktioner utan att öka riskerna för smitta.”

(C)

Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson svarar:

”Nationella vaccinationspass är en åtgärd som ska användas med försiktighet. Det utgör en stor inskränkning i människors frihet. Det är ett verktyg som först kan bli aktuellt när alla erbjudits vaccin, där det isåfall skulle kunna användas är vid större evenemang.”

Vänsterpartiet har inte svarat på Kulturnyheternas enkät. Hör Anders W Jonsson  (C) utveckla i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer